AYURVEDA.HR

email: info@ayurveda.hr

01 3704014      +385 95 904 1 903

INTEGRATIVNA HOLISTIČKA MEDICINA- KONZULTACIJE HOLISTIČKOG ZDRAVLJA

CILJ I SMISAO KONZUTACIJA

 HOLISTIČKOG ZDRAVLJA

INTEGRATIVNA HOLISTIČKA MEDICINA - KONZULTACIJE HOLISTIČKOG ZDRAVLJA

 

Konzultacije (savjetovanje) Holistickog zdravlja uključuju više dimezijonalnu jedinstvenu metodu intergracije tradicionalnih  sustava. Ayurveda i Homeopatija u kombinaciji sa kvatnom dijagnostikom mogu otkriti neslučene dimenzije uzročnih elemenata.  Naime, zbog kompleksnosti današnjeg života koji se najbolje ocrtava kroz današnji životni stil,  neophodno je čovjeku pristupiti integrativno-holistički (cjelovito).

 Prema načelu tradicionalnih medicinskih sustava glavni uzročni elementi poremećaja nalaze se na suptilnim razinama. Ayurveda govori kako od potencijalne uzročne razine pa do "materijalizacije " bolesti na fizičkoj razini energetski poremećaj prolazi šest stupnjeva. Današnja moderna znanost sve više uviđa i potvrđuje da je suptilna razina ima utjecaj na fiziološku razinu. Nažalost spoznaje se sporo integriraju jer postoji niz prepreka. Sustav se boji Svjesnog čovjeka koji preuzima odgovornost sam za sebe. Isto tako jedan razlog je i taj, što je nelinearno kvantno polje izvan dimenzije fizičke 3D tehnologije. Prema tradicionalno-holističkim medicinama svatko po svojim zaslugama ima “zasadenu klicu” ili informaciju-program  koji nosi sa sobom (emisija na Rubu Znanosti: “ Ayurveda i Autoimune bolesti od 18.4.2016.god.). Moderni nauk tu informaciju naziva kodom DNK-a i nažalost vidi je kao informaciju koja je nepromjenjiva i statična. Na našu radost i veselje DNK informacija nije statična  i nepromjeljiva jer prema najnovijim istraživanjima akademika P.P. Gariaeva i njegovog tipa znanstvenika ona se itekako može modificirati i promjeniti. Naime on je otkrio kako je DNK sve samo ne statična i nepromijenjiva i da se ponaša prema zakonitostima kvantnog nelinearnog polja. Tako da je genom nazvao ligvističko-valni genom. Drugim riječima pomoću riječi (zvuk) i svijetla npr. laserske zrake, prvobitnom informacijom se može manipulirati. Zvuk i svjetlo imaju ključan i presudan utjecaj na naš DNK. Manipulacija se provodi na razinama koje su izvan domašaja frekvencijskog polja osjeta. Taj proces se odvija a mi smo ga  potpuno ne-svijesni jer imamo iskustvo samo onog što možemo iskusiti osjetima. Osjeti nam daju iskrivljenju sliku Stvarnosti jer njihovo polje percepcije je vrlo ograničavajuće i malo.  Zbog organičavajućeg iskustva uzimamo stvari zdravo za gotovo. To je jedan od razloga zbog čega je  tzv. tehnika "sitnih koraka" implementacije protuživotnog stila života i navika toliko uspješna. To nije ništa novo već samo nanovo otkriveno pod vodstvom moderne kvante znanosti. Naime tradicionalni medicinski sustavi razvili su vlastite dijagnostičke metode koji se temelje na prirodnim simptomatološkim izražajima energetskih poremećaja. Drugim riječima simptomi su izričaj životne sile koja govori riječnikom simbola-simptoma te ukazuje na stanje ravnoteže ili ne-ravnoteže. Sve dok god smo živi  vitalna sila komunicira kroz jedinstveni simboličko-simptomatološki izražaj. Kvantna znanost taj izričaj naziva i hologramskom stvarnošću. Upravo zbog te činjenice svatko od nas ima jedinstvene simptome kroz koje mu nelinearna kvantna priroda govori riječnikom simptoma pa je logično zaključiti da I pristup mora biti jedinstven.

Zbog prirode lingvisticko-valnog genoma naše misli utječu na našu bolest ili zdravlje. Isto tako postoji čitav niz holističkih pristupa i tehnika tzv. reprogramiranja informacije a samo neke od njih su NLP (neuro-lingvisticko programiranje), hipnoza, različite tehnike razvijene u psihologiji, homeopatija koja slijedi simptomatološki kod mentala, emocija i fizičkih simptoma te Ayurvede koja slijedi to isto kroz jedinstveni konstitutivni kod svakog pojedinca.

Neovisno o kojem tradicionalnom-holističkom sustavu da se radi,  svi se temelje na lingvističko-valnom kodiranju. Činjenica jest da mi sami sebe bilo svjesno ili nesvjesno kodiramo-dekodiramo te na taj način stvaramo svoju stvarnost kakva god bila.

 Kvantnu medicinu nazivaju  informacijskom medicinom. Postoji i dublja razina razumijevanja informacijskog koda na koju imamo jako mali utjecaj a naziva se Kodiranim Mijazmom. Na tu razinu imamo mali utjecaj zbog razloga u kojem je prvobitni nelinearni kod toliko u NE-ravnoteži da se nalalazi u stanju kronične NE-ravnoteže te je stvorio potpuno  iskrivljenu sliku Sebstva i Stvarnosti. Takova kronično neuravnotežena infromacija se prenosi generacijski. U indijskoj filozofiji se to naziva Maya ili iluzija. U Ayurvedi se naziva Prajnaparadha. U doslovnom značenju "djelo protiv mudrosti" a u širem značenju manjak inteligencije, greška inteligencije, manjak mudrosti, itd. Kako god to nazivali greška intelekta, manjak praktične inteligencije svi ti nazivi nose istu ideju. Ideju iluzije koja uvijek uključuje ideju NE-ravnoteže.

Riječ iluzija je u domeni linearnog kvantnog vala koji  je uvijek temelj, osnova i nezaobilazni čimbenik 3D stvarnosti. Nelinearni kvantni val je osnova svih razgovora o Holizmu. Holizam i nelinearna kvatna stvarnost  su u svojoj ideji sinonimipoput nerazdvojnih blizanaca Ashwini Kumaras Božanskih liječnika (Nelinernih-holističkih).

U samom značenju riječi Mijazam  krije se staro-grčka riječ koja ima šire značenje. Hipokrat i  starogrčki liječnici su taj izraz dovodili u svezu bolesti koja je nastala "zagađenjem" i "zagađenim zrakom". Korijene ovog pojma susrećemo u grčkoj mitologiji.

Atreus, glavni lik priče, pozove svog brata Tiestesa na objed. Ništa ne bi bilo čudno da sam objed nije skuhan sa tijelima njihove vlastite obitelji. Iza tog "nesretnog" izbora krije se “ zagađenje” ili  poremećaj ravnoteže  koji je strukturalno zagadio suptilnu I fizičku razinu.

 Prema ayurvedskoj teoriji vitalni zrak se naziva Prana vayu ili Vatha. Svaka bolest nastaje prvo ne ravnotežom vitalnog zraka. Taj stav je preuzela i homeopatija.

Drugim riječima, njegova djela su bila toliko otežavajuća, opterećujuća da su prvo imala utjecaj na njega a istovremeno dovela do “uništenja” njegove obitelji (nasljednika) noseći u sebi sebi ideju zagađenja kako moralnog tako i fizičkog te prijenos informacije ili koda rezultata djelovanja predhodnika na buduće generacije.

Taj prijenos informacija se vrši suptilnim kodovima ili informacijama na suptilnim tijelima. Sustav tog pijenosa uključuje pojam karme. Riječ karma je nadasve krajnje izmanipulirana riječ koju su preuzele mnoge tradicije od kojih su je neke  pretvorili u najgori mogući oblik noćne more, manipulirajući svojim sljedbenicima nepopravljivom i nepromjenjivom krivnjom. Riječ karma označava djelovanje a na sustavu djelovanja temelji se cijela kvantna ideja. Ne postoji nešto na što smo djelovali bilo rječju, mišlju ili djelom da negdje ne postoji rezultat djelovanja neovisno o tome da li ga mi vidimo odmah ili uopće ne možemo uvidjeti poveznicu u 3D kontinuumu.

Uzročno kvantno polje u 3D kontinujumu uvijek sa sobom nosi ideju mijazma. Potencijalna nelinearno polje kroz izrazaj lingvističko-valnog genoma ili informacija postaje naša vlastita stvarnost. Naše vlastito linearno iskustvo u 3D kontinuumu !!! Kakvo će to linearno iskustvo biti ovisi o našim mislima, riječima i djelima !!! S obzirom da mi kroz misli, riječi ili djela neprestalno pretvaramo nelinearne potencijale u linearne logičan je zaključak da smo mi sami odgovorni  za svaki dio svoje stvarnosti u bilo kojem aspektu. Dakle ključ “Spoznaje” ili kvatnog skoka leži u našim vlastitim mislima, rječima i djelima!!! Tek kada dođemo na ovu razinu svjesnosti otvaraju nam se vrata kvantnih mogućnosti. Sve dok mislimo da Svemir ( Sve je Mir ) ili neka druga sila određuje što i kako, nalazimo se u stanju negiranja. U takvom stanju ne možemo ništa promjeniti već bivamo vođeni informacijom, programom koju smo preuzeli od svojih predhodnika.

Stvari koje nisu uravnotežene imaju prirodnu inklinaciju prema ravnoteži. S obzirom da u jednom vremenu i 3D dimenziji ne možemo odjednom postići ravnotežu dana nam je prilika da kroz više različitih vremena i dimezija to odradimo. Ono što mi ne odradimo odrađuju generacije u našem slijedu. Na kraju krajeva u nelinearnom polju ne postoji pojam odvojenosti i dualnosti i radeći stvari za druge odrađujemo za sebe.

 

 

CILJ I SMISAO KONZUTACIJA HOLISTIČKOG ZDRAVLJA

 

Sve tradicionalne medicine u svojim temeljima imaju holistički pogled na čovjeka. Prema tim principima čovjek je neodvojih od prirode i obrnuto. Dragocjenost ljudskog života zadire u dimenziju neprocjenjive nepojmljivosti. Kada se susretnemo sa bilo kojim problemom on je nastao na temelju izbora iz prošlosti dok ćemo rezultate današnjih izbora iskusiti  u budućnosti. Bilo kakvu "problematiku” koja je nastala ovakovim sustavom ne možemo promjenjiti razmišljanjem. Ovakav sustav je linearan a promjena zadire u domenu nelinearnosti. U polju nelinearnosti se doživljava trajna promjena. Naravno našom kvalitetom misli, riječi i djela taj proces možemo ubrzati ali dok vrijeme ne "sazrije" moramo strpljivo čekati. Usredotočenost, strpljivost i upornost su kvalitete koje će nam pomoći prebroditi period dok se staro djelovanje misli, riječi i djela ne potroši. Konzultacije holističkog zdravlja mogu pomoći da dođemo u prijelomnu točku kako bismo doživjeli kvantni skok. Suptila tijela služe kao nostitelji "grešaka" informacijskog polja. Te "greške" i "manjak" cjelovitosti  suptilnih polja je moguće promijenjiti novom informacijom koja će vratiti ravnotežu ili cjelovitost suptilno energetskog polja.

Na koji se način to može učiniti?

 Temelji svih tradicionalnih medicina proizlaze iz same Ayurvede a u njoj stoji da

-doktor ne treba tretirati bolest već osobu uzimajući u obzir pojedinosti osobe te utjecaj okoliša (Hipokrat)

- osoba mora imati koristi od tretmana i ne smije se nanositi šteta takvim postupkom.

-tretirati suprotnost sa suprotnošću

-slično liječiti sličnim

-pomoći prirodi da sama izliječi

-čovjeku pristupiti sa suosjećanjem

 

Ovakove zakonitosti proizlaze iz holističkog poznavanja prave prirode Svemira i čovjeka, poznavanjem vitalno-suptilne anatomije  vitalnih sila (Pranavayu) te slijeđenjem prirodnih suptilnih  utjecja vitalnih sila.

Prvo pravilo Tretiranja osobe a ne poremećaja uzimajući u obzor pojedinosti osobe te utjecaj okoliša

Simptomi nisu bolest već izražaj neuravnotežene vitalne sile. Tretirajući simptome vitalnu silu još više uneravnotežujemo i potiskujemo. Protiv simptoma nema borbe jer su oni jači (prirodna vitalna sila-Život). Oni mogu promjeniti smijer i djelovanje vitalne sile. Drugim riječima neadekvatnim djelovanjem možemo stvoriti dublju patologiju mijenjajući smjer vitalne sile i potiskujući vitalnu silu prema unutra. Npr. ekcem ili bilo koji drugi izboj simptoma na koži završi na plućima kao potisnuti simptom na svom komplementarnom organu veće vitalne važnosti. Boreći se protiv njih mi se borimo protiv samog života. Sve dok smo

živi imamo razne simptome jer oni ukazuju na život. Kada umremo postoji samo jedan simptom, smrt.

 Uzimajući pojedinosti  poput starosti, životnih navika, životnog stila koji uključuje i prehranu, godišnja doba i vremenske prilike sve više ulazimo u holističku sliku osobnosti na razini mentala, emocija i fizičkog tijela. Zapravo ulazimo u konstituciju pojedinca.

Drugo pravilo, Tretirati suprotnost sa suprotnošću.

Na najjednostavniji način ocrtava  pravilo ravnoteže odnosno tamo gdje nečeg ima previše treba smanjiti i obrnuto. To je zakon ravnoteže a on se kroz praksu prakticira kroz spoznaju četrdeset I jednu kvalitetu ili Gunu

-Zvuk, dodir, oblik, ukus i miris su kvalitete osjeta.

-Teško, lagano, hladno, vruće, viskozno, suho, neaktivno, aktivno, nepokretno, fluidno, mekano, tvrdo, prozirno, sluzavo, glatko, hrapavo, temeljito-čvrsto, suptilno, gusto i tekuće su kvalitete prirode ili tijela kao dijela prirode.

-Buddhi (razum) je kvaliteta višeg uma koji u najvažnijem aspektu daje  razlučivanje u svakodnevnom životu, što je dobro i što nije dobro za nas u odnosu na našu prirodu. Odnosno, da li od nečega imamo dobrobit ili ne te slijeđenje prakse u skladu stim.

-Kvalitete uma: želja, odbojnost, vezanost, patnja, i nastojanje.

Dodatne kvalitete: više, niže, razum, numeracija-broj, kombinacija, dijeljenje,dio, iznos, korekcija-Dharma i Adharma (Samskar) i navika.

 Bilo koji simptom da se pojavi, na bilo kojoj razini uz potrebno razumijevanje prirode događaja, možemo ga uravnotežiti sa njegovom suprotnošću.

Treće pravilo, slično se liječi sa sličnim.

Ovo pravilo se najbolje ocrtava latinskoj uzrečici koja je postala temelj Homeopatske medicine a glasi: "Similia similibus curentur". I u Ayurvedskoj medicini postoji isto pravilo koje glasi : "Samanya srvadha sarbhavna vridhikarnam "."Slične tvari povećavaju slične tvari u tijelu". To pravilo se naziva samanya ili guna samanya odnosno tvari koje mogu biti različite ali imaju iste ili slične kvalitete. Npr. meso povećeva mišićnu masu.Orah i njegova ljuska predstavljaju lubanju a sam plod mozak. Orah sadrži tvari koje su neophodne za zdravlje mozga. Neovisno o kojoj tradicionalno holističkoj medicini se radi uvijek se radi o principima i zakonitostima prirode koji su neodvojivi i jednaki.

Četvrto pravilo, Pomoći prirodi da sama izliječi.

Ovaj princip nam govori da je priroda liječnik a ne čovjek. Takvog su stava sve holističke medicine. U Ayurvedi tradicionalni liječnik se naziva Vaidya. Taj naziv ima mnoga značenja a jedna od njih je i onaj koji poznaje vještinu i umjetnost liječenja. Drugim riječima radi se o osobi koja poznaje principe prirode i čovjeka. Samo takva osoba može spiječiti potiskivanje vitalne sile zbog razumijevanja prirodnih zakonitosti. Simptomi su izraz vitalne sile i imaju svoju dinamiku i modalitet. Simptomi poput povraćanja ili proljeva neadekvatnim pristupom mogu izazvati veće poremećaje. TKM, ima uzrečicu ¸Ne zatvaraj prozore i vrata dok je lopov još u kući.!!! Takovi problemi se rješavaju trenutnim prestankom unošenja hrane, uzimanjem namirnica i hrane u ograničavajućim količinama koja pospješuje rad probavne vatre kako bi "unutrašnji toskini" bili eliminirani na prirodni način.

Poznato je da u vrijeme prehlade ili gripe dinamika simptoma ima svoj tijek te neovisno koje kemijsko sredstvo koristimo ono nimalo ne ubrzava izlječenje. Ono što pomaže je prilagodba prehrane i životnih okolnosti trenutnoj situaciji. Da bi se  izgradio imunitet potrebno je vrijeme jer sve što pojedemo danas tek će svoj doprinos dati za 35 do 40 dana.

Čovjeku pristupaj sa suosjećanjem

Mislim da je ovaj princip razumljiv i ne treba ga posebno elaborirati.  Moderni i holistički sustav je dijametralno suprotan. Jedan je jednodimenzijano mehanicistički drugi je multidimenzijonalan i holistički. Čovjek je daleko više od fizičkog tijela. Samom tom spoznajom pristup treba biti drugačiji. Kako lijepa riječ otvara sva vrata tako i podrška i razumijevanje služe kao podrška procesu vraćanju ravnoteže odnosno izlječenja. Uostalom dijagnoze koje se koriste u modernoj medicinskoj praksi ne govore ama baš ništa o osobi, pojedincu. Čovjek se izgubio iz vidokruga prirode i života.

 

 

 

 

MADE WITH    BY SOMALATA TEAM